Savaräng är en ringformad sockerkaka, som dränks in med fruktspad eller sockerlag. Här utgår man från en sockerkaka smaksatt med punsch och spad från päron.
Ingredienser
75 g smör eller margarin
1 ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ msk kakao
3/4 dl mjölk
Fyllning
1 burk päronhalvor
1 mango
2 kiwifrukter
3 msk punsch
3 msk päronspad
Garnering
50 g mörk blockchoklad
2 dl vispgrädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt vaniljsocker, mjölblandning och kakao i äggvispet. Rör ner mjölk och det smälta matfettet i smeten.
- Smöra och bröa en slät kransform, ca 1 liter. Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan stå en stund i formen. Stjälp upp den på galler. Låt den kallna.
- Låt päronhalvorna rinna av något. Spara spadet. Skär päronen i klyftor. Skala mangon och kiwifrukterna. Skär frukten i tärningar. Blanda punsch och päronspad i en skål.
- Lägg upp kakan på ett fat. Skeda över punschspadet så att det sugs in i kakan. Fyll kakans hål med päronhalvor samt kiwi- och mangotärningar högt upp över kransen.
- Gör garneringen. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Häll den smälta chokladen på ett bakplåtspapper. Bred ut chokladen tunt. Låt den stelna.
- Vispa grädden. Fyll en sprits med grädde. Garnera kakan med vackra gräddgirlanger. Bryt chokladen i bitar. Stick in chokladen i kakan.
Kommentarer (0)