Chokladsavaräng

Serverar: 8 portioner

Savaräng är en ringformad sockerkaka, som dränks in med fruktspad eller sockerlag. Här utgår man från en sockerkaka smaksatt med punsch och spad från päron.

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ msk kakao
  • 3/4 dl mjölk
  • Fyllning
  • 1 burk päronhalvor
  • 1 mango
  • 2 kiwifrukter
  • 3 msk punsch
  • 3 msk päronspad
  • Garnering
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
    2. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt vaniljsocker, mjölblandning och kakao i äggvispet. Rör ner mjölk och det smälta matfettet i smeten.
    3. Smöra och bröa en slät kransform, ca 1 liter. Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan stå en stund i formen. Stjälp upp den på galler. Låt den kallna.
    4. Låt päronhalvorna rinna av något. Spara spadet. Skär päronen i klyftor. Skala mangon och kiwifrukterna. Skär frukten i tärningar. Blanda punsch och päronspad i en skål.
    5. Lägg upp kakan på ett fat. Skeda över punschspadet så att det sugs in i kakan. Fyll kakans hål med päronhalvor samt kiwi- och mangotärningar högt upp över kransen.
    6. Gör garneringen. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Häll den smälta chokladen på ett bakplåtspapper. Bred ut chokladen tunt. Låt den stelna.
    7. Vispa grädden. Fyll en sprits med grädde. Garnera kakan med vackra gräddgirlanger. Bryt chokladen i bitar. Stick in chokladen i kakan.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben