Dessa små, läckra kakor kan bakas i två etapper. Gör formarna en dag när det finns tid. Förvara dem i en burk och fyll dem när gästerna kommer!
Ingredienser
Formar
2½ dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 g smör eller margarin
Fyllning
3 gelatinblad
1 citron
1 ägg
3 msk strösocker
2 dl vispgrädde
Glasyr
1½ dl citronmarmelad
2 msk hett vatten
Garnering
Ev citronmeliss
Tillbehör
Små , släta och runda bakelseformar
Instruktioner
- Börja med formarna. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakelseformarna. Hacka samman mjöl, socker och matfett skuret i bitar. Arbeta ihop allt till en deg.
- Tryck ut degen i formarna. Se till att degen blir jämntjock även uppåt kanten. Blir degen för tunn uppåt kanten blir kakorna för spröda under gräddningen och klarar inte att bära fyllningen. Nagga bottnarna med en gaffel. Ställ formarna på en plåt. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter. Stjälp upp formarna när de svalnat något.
- Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur saften.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och citronsaft. Vispa grädden tjock.
- Smält gelatinbladen. Häll gelatinlösningen i äggsmeten under vispning. Vispa ner grädden. Låt citronkrämen stelna något, det tar bara några minuter.
- Fyll formarna rejält med kräm. Jämna till fyllningen så att kakorna blir lite "bulliga". Låt citronbomberna stå i kylen cirka en timma.
- Gör glasyren. Värm marmeladen tillsammans med vattnet. Rör blandningen slät. Låt den svalna något.
- Skeda glasyren över kakorna. Garnera ev med citronmeliss.
Kommentarer (0)