En mycket god cheescake för både dem som inte tål gluten och för andra.
Den skall bakas i vattenbad i ugnen!
Kakan ser mycket proffsig ut i verkligheten, bilden ger den inte riktig rättvisa.
Ingredienser
Pajskal
1 pkt glutenfria digestivekex eller 12 vanliga digestivekex
125 g smör (endast 100 g till vanliga digestivekex)
Fyllning
300 g philadelphiaost
2 ägg
1 3/4 dl strösocker
Rivet skal av 1 citron
Topping
2 dl créme fraiche
½ dl strösocker
Rivet skal av en ½ citron
Instruktioner
- Ta fram en stor form med löstagbar botten, ungefär 22 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175º.
- Smula sönder kexen och blanda med det rumstempererade smöret. Tryck ner i botten av formen. Ställ i kylen.
- Vispa upp äggen lite grann och blanda sedan ner ost, socker och citronskal, vispa tills smeten är helt jämn och utan klumpar.
- Häll fyllningen i pajskalet och klä formen i ungsfolie för att undvika att få in vatten om formen inte är tät.
- Grädda i vattenbad i 60 min.
Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna ordentligt,(annars spricker kakan när du häller på toppingen).
- Blanda créme fraiche, socker och citronskal till en jämn smet och bred över den svala kakan.
Grädda kakan i ytterligare 10 min.
- Ta ut kakan ur ugnen och ställ den kallt minst ett par timmar, gärna under natten Om det är bråttom ställ den 2 timmar i frysen för att den skall bli kall fortare.
Kommentarer (0)