Citroncheescake

Serverar: 12 portioner

En mycket god cheescake för både dem som inte tål gluten och för andra. Den skall bakas i vattenbad i ugnen! Kakan ser mycket proffsig ut i verkligheten, bilden ger den inte riktig rättvisa.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 1 pkt glutenfria digestivekex eller 12 vanliga digestivekex
  • 125 g smör (endast 100 g till vanliga digestivekex)
  • Fyllning
  • 300 g philadelphiaost
  • 2 ägg
  • 1 3/4 dl strösocker
  • Rivet skal av 1 citron
  • Topping
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ dl strösocker
  • Rivet skal av en ½ citron
  • Instruktioner

    1. Ta fram en stor form med löstagbar botten, ungefär 22 cm i diameter.
    2. Sätt ugnen på 175º.
    3. Smula sönder kexen och blanda med det rumstempererade smöret. Tryck ner i botten av formen. Ställ i kylen.
    4. Vispa upp äggen lite grann och blanda sedan ner ost, socker och citronskal, vispa tills smeten är helt jämn och utan klumpar.
    5. Häll fyllningen i pajskalet och klä formen i ungsfolie för att undvika att få in vatten om formen inte är tät.
    6. Grädda i vattenbad i 60 min. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna ordentligt,(annars spricker kakan när du häller på toppingen).
    7. Blanda créme fraiche, socker och citronskal till en jämn smet och bred över den svala kakan. Grädda kakan i ytterligare 10 min.
    8. Ta ut kakan ur ugnen och ställ den kallt minst ett par timmar, gärna under natten Om det är bråttom ställ den 2 timmar i frysen för att den skall bli kall fortare.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben