Ett amerikanskt vetebröd med krämig citronfyllning. Jag tycker om kardemumma i vetebröd, så det lade jag till. Det är annars ingen krydda man brukar hitta i det amerikanska köket...
Ingredienser
25 g jäst
3 msk fingervamt vatten
1/2 dl socker
1 dl mjölk
60 g smält smör
2 ägg
1/2 tsk salt
ca 7,5 dl mjöl
Fyllning
200 g cream cheese
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk rivet citronskal
Glasyr
1 1/2 dl florsocker
1/4 tsk vaniljsocker
ca 2 tsk mjölk
Instruktioner
- Lös upp jästen i det fingervarma vattnet och låt det stå ca 5 minuter. Tillsätt socker, mjölk, smält smör, ägg, salt och 5 dl mjöl. Arbeta degen i ungefär 3 minuter. Häll i tillräckligt av resterande mängd mjöl för att få en lättarbetad deg. Häll upp den på mjölat bakbord och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i en smörad bunke, täck över och låt den jäsa i ungefär en timme.
- Fyllning:
Vispa ihop cream cheese, socker, ägg och citronskal till en fluffig kräm.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 20x30 cm. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Sprid ut fyllningen längs mitten på rektangeln. På varje långsida skär du sedan 1 1/2 cm långa remsor in mot mitten (och fyllningen). Vik över flikarna över fyllningen, omväxlande vänster, höger, som om du gör en fläta. Tillslut ändtamparna. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
- Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt kallna.
- Glasyr:
Blanda ingredienserna o ringla över flätan.
Kommentarer (1)
Strålande succè gjorde denna underbara friska vetefläta . tummen upp för dig