Citronlakritskladdkaka

Tid: 50 minuter

Jättegod! Lite svårare att göra, mer "pill", men det är den helt klart värd.

Ingredienser

  • Smet 1
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 90 g smör
  • Saft och skal av 1 citron
  • ½-1 tsk gurkmeja
  • Ev ½-1 tsk citronsaft
  • Smet 2
  • 1 ägg
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 45 g smör
  • 1 påse strössel à 65 g, (supersalta flakes eller motsvarande mängd av annat saltlakrits-godis)
  • Smör och ströbröd till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
    2. Ta fram två skålar. Smet 1: Blanda ägg, socker, mjöl och vaniljsocker. Smält smöret, låt svalna lite. Riv citronskal, och pressa ur saften, blanda i smeten. Förstärk det gula med gurkmejan, och ha i mer citronsaft om det behövs. Blanda i det smälta smöret och häll smeten i formen.
    3. Smet 2: Blanda ägg, socker, mjöl och vaniljsocker. Smält smör och saltlakritsen och låt svalna lite innan fettet hälls i smeten, blanda väl. Ringla sedan lakritssmeten över citronsmeten.
    4. Sätt in formen i ugnen och grädda 25-30 minuter.

    Kommentarer (7)

    thewhy 22 juni 2009

    Den här verkar ju jätteintressant! Måste testa någongång :) Rekommenderar du grädde, vaniljvisp, glass (etc.) till?

    sussisus 22 juni 2009

    Vi åt den som den var, men man kan säkert äta med både vispgrädde och glass.

    Aems 26 juni 2009

    Tack för receptet. För mig som inte är så förtjust i kakao så låter detta underbart :)

    sussisus 26 juni 2009

    Var så god! Det är en mycket god kladdkaka, en av de godaste jag hittat på - än så länge är det väl bäst att tillägga ;-)

    mattjejen 21 september 2009

    Vi tog en tyst tvåminutare.... Länge sen vi åt nåt så gott!!! Tack för ett superduper recept! Ulle, Catta, Monica å Agneta

    flisan68 22 september 2009

    Underbart god!!

    gunillawestrin 5 april 2010

    Inte riktigt min favorit. Men jag hade ingen citron hemma så jag tog koncentrat på flaska. Kan vara anledningen till att den inte blev så god som jag hade hoppats...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben