Citron/maräng-paj

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Jättegott - mums

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Citronkräm
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 5 msk maizenamjöl
  • 4 äggulor
  • 2 citroner, skalet och saften
  • 2 msk smör
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda vetemjöl och smör, sätt till äggula och vatten och arbeta hastigt samman till en deg. Låt degen vila i kylen minst en halvtimme.
    2. Citronkräm: Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta citronerna och riv av det yttersta gula på skalen. Pressa ur saften. Blanda vatten, socker, citronsaft, rosmarin och majsena. Koka upp under omrörning och låt koka några minuter. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget. Sjud krämen tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta krämen från plattan och rör ner citronskalet och smöret. Låt kallna. Tryck ut degen i en springform, cirka 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt den vila i 15 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt pajskalet kallna. Fyll sedan med krämen och ställ in i kylen så att krämen stelnar.
    3. Maräng: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.Tillsätt socker och vaniljsocker och fortsätt vispningen tills marängen blir tjock och seg. Spritsa marängsmeten på pajen. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna innan den serveras.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben