Citronmazarintårta

Serverar: 1 portioner

Ett recept från Allers, en mycket pålitlig tidning som jag har fått många godbitar från. Den här bakade jag i förrgår och den blev OTROLIGT god. Jag brukar ha nybörjartur första gången jag gör ett recept och den svek mig inte den här gången heller.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • Mandelfyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • Citronfyllning
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • finrivet skal av 1 citron
  • 3/4 dl färskpressad citronsaft
  • Garnering
  • citronskivor
  • florsocker
  • Instruktioner

    1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Klä en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med degen. Ställ kylskåpskallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
    2. Mandelfyllning: Riv mandelmassan och tillsätt matfettet. Rör till en ljus och porös smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje. Vänd sist ned mjölet och bakpulvret. Bred ut mandelsmeten jämnt i mördegsskalet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
    3. Citronfyllning: Vispa samman ägg och socker helt lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör smeten slät.
    4. Ta ut kakan ur ugnen och häll över citronfyllningen. Ställ tillbaka i ugnen och grädda kakan ytterligare ca 15 minuter eller tills fyllningen nätt och jämnt stannat. Låt kallna i formen.
    5. Garnera med citronskivor och sikta över litet florsocker. Servera gärna tillsammans med lättvispad grädde.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben