Citronsparris

Serverar: 6 portioner

En klart enklare variant är "en skiva skinka på en melonklyfta" fast det är gott det också.

Ingredienser

  • Knappt 2 kg färsk sparris
  • 2 tsk salt per l vatten
  • 2 msk smör
  • 3 kmr strösocker
  • 12 skivor lufttorkad Onsalaskinka
  • Sås
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • Rivet skal av 1 citron
  • Saften av samma rivna citron
  • Sparrisspad
  • Instruktioner

    1. Skala sparrisen med potatisskalare. Börja alldeles under knoppen och skala nedåt. Skär av 1-2 cm av den nedersta träiga delen. Skölj sparrisen. Lägg ihop dem i buntar och knyt med bomullsgarn.
    2. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt smör och socker. Lägg i sparrisen och koka den mjuk i 20 - 40 min beroende på hur nyskördad den är. Ta upp den med hålslev och låt rinna av väl. Lägg på ett varmt fat.
    3. Blanda grädde, äggulor, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills såsen tjocknar men den får inte koka. Späd med lite sparrisspad om den blir för tjock.
    4. Lägg upp sparrisen på varma assietter med 2 skivor Onsalaskinka ( Parmaskinka ) per bunt och med en lång tunn morotsskiva runt midjan som håller ihop paketet.
    5. Slå lite sås på och servera resterande sås bredvid i en skål.

    Kommentarer (1)

    Gillsan 1 augusti 2008

    Riktigt gott jag älskar sparris, ger dig en femma för det

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben