Dalafilé med äppelportvinssås
Dalagris serveras med en kantarellröra som får extra tugg av hackade valnötter samt en ljuvligt god sås.
Ingredienser
1 fläskfilé, ca 600 g
Smör
Rapsolja
1 tsk salt
1 krm peppar
Svampröra
4 dl trattkantareller
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl valnötter
2 dl vispgrädde
½ dl hackad persilja
Salt
Peppar
Sås
1 schalottenlök
1 liten morot
1 äpple
2 msk balsamvinäger
1 msk socker
2 dl portvin
4 dl vatten
1 msk konc kalvfond
2 msk mörk maizenaredning
Salt
Peppar
Tillbehör
Hemmagjort potatismos
Primörgrönsaker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader.
Börja med såsen. Skala och hacka schalottenlök och morot. Riv äpplet och fräs med lök och morot i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt vinäger, socker, portvin, vatten och fond. Låt småkoka ca 15 minuter. Sila bort lök, morot och äpple, red såsen med maizena, låt koka 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
ställ åt sidan.
- Svampröra:
Skala schalottenlök och vitlök. Grovhacka kantareller, schalottenlök, vitlök och valnötter. Fräs detta i 2 msk smör i ett par minuter i en stekpanna. Tillsätt grädde och koka ner till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner persiljan.
- Bryn filén runtom i smör och olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filén i en smord ugnssäker form och stick in en kötttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills köttet är nästan genomstekt, 63 grader.
Linda in i smörpapper och låt vila ca 15 minuter.
- Värm såsen. Skär köttet i bitar. Skeda på svampröran.
Servera med såsen, potatismos och primörgrönsaker.
Kommentarer (0)