Dalafilé med äppelportvinssås

Serverar: 4 portioner

Dalagris serveras med en kantarellröra som får extra tugg av hackade valnötter samt en ljuvligt god sås.

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 600 g
  • Smör
  • Rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Svampröra
  • 4 dl trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl valnötter
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl hackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • Sås
  • 1 schalottenlök
  • 1 liten morot
  • 1 äpple
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 dl portvin
  • 4 dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • Salt
  • Peppar
  • Tillbehör
  • Hemmagjort potatismos
  • Primörgrönsaker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125 grader. Börja med såsen. Skala och hacka schalottenlök och morot. Riv äpplet och fräs med lök och morot i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt vinäger, socker, portvin, vatten och fond. Låt småkoka ca 15 minuter. Sila bort lök, morot och äpple, red såsen med maizena, låt koka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. ställ åt sidan.
    2. Svampröra: Skala schalottenlök och vitlök. Grovhacka kantareller, schalottenlök, vitlök och valnötter. Fräs detta i 2 msk smör i ett par minuter i en stekpanna. Tillsätt grädde och koka ner till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner persiljan.
    3. Bryn filén runtom i smör och olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filén i en smord ugnssäker form och stick in en kötttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills köttet är nästan genomstekt, 63 grader. Linda in i smörpapper och låt vila ca 15 minuter.
    4. Värm såsen. Skär köttet i bitar. Skeda på svampröran. Servera med såsen, potatismos och primörgrönsaker.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben