DimSum

Här har samlat ihop olika fyllningar och såser.... 5 fyllningar och 6 såser..... mycket gott!

Ingredienser

  • Deg (16-20 plattor)
  • 2 dl mjöl
  • ½ msk majsena
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • 1 ½ msk vatten
  • Eller
  • 1 ½ msk torrjäst, 15 g
  • 2 ½ tsk socker
  • 3 msk ljummet vatten
  • 8 1/4 dl vetemjöl
  • 3 dl ljummen mjölk
  • Fyllningar
  • 500 g fläskfilé
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk osaltat smör
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 2 tsk maizena
  • 2 kycklingfiléer
  • 3 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 200 g skalade räkor
  • 2 msk finhackad purjolök
  • 400 kycklingfärs
  • 2 salladslökar
  • 1 dl grovhackade vattenkastanjer
  • ½ -1 röd chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • ½ kruka färsk koriander
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk sesamolja
  • Salt
  • 100 g grön sparris
  • 100 g rensade räkor eller kräftstjärtar
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • ½ krm sambal oelek
  • 1 tsk fish sauce
  • Ev salt
  • 150 g fläskfärs
  • 1 finstrimlad salladslök
  • 1 finhackad vitlök
  • 2 finstrimlade limeblad (kaffir lime)
  • 1 passionsfrukt
  • ½ tsk sesamolja
  • 1 ½ krm salt
  • Dippsåser
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk mirin
  • 8 msk soja
  • 4 msk vatten
  • 4 msk sirap
  • 4 msk soja
  • 2 tsk ättika
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk cayenne
  • 2 msk risvinäger
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk hackad gräslök
  • 1 st nypa salt
  • 2 msk fint strimlad purjolök
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl risvinäger
  • 3 msk råsocker
  • ½ tsk maizena + 1 tsk vatten
  • 1 röd spansk peppar
  • Lite salt
  • 1 kvist färsk mynta
  • 1 dl soja
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 1-2 tsk chiliflakes eller 1/2-1 röd chilifrukt
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • ½ dl soja av japansk typ
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 ½ msk farinsocker
  • 1-2 krm sambal oelek eller annan stark chilikrydda
  • 1 tsk rostade sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Deg: Kör mjöl, majsena, salt och ägg i matberedare. Tillsätt så mycket vatten att degen börjar gå ihop och bildar en boll. Arbeta ihop degen så att den känns smidig och låt den ligga någon timme innan den kavlas ut.
    2. Eller: Blanda jäst, socker och ljummet vatten. Rör tills jästen löst sig. Låt blandningen jäsa till dubbel storlek. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt jästblandningen och mjölken, lite i taget. Arbeta samman till en deg. Knåda den på bakbordet i 10 minuter. Jäs degen till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.
    3. Fyllning: Skär köttet i små tunna skivor. Värm fettet i en stekpanna. Stek vitlöken tills den är gyllenbrun. Ta upp den och kasta bort den. Lägg i köttet, sojan och sockret. Stek det i 2 minuter.
    4. Rör ner maizenan utrörd i lite vatten. Låt det tjockna. Arbeta degen i 5 minuter. Rulla den till en korv och dela den i 24 delar. Kavla ut varje del till en rundel ca 10 cm i diameter. Lägg på fyllning och nyp ihop degen till ett tätt knyte. Låt knytena vila i 30 minuter.
    5. Lägg knytena i en ångkokare så att de inte nuddar varandra. Grädda dem över kraftigt kokande vatten i 15 minuter. Servera dem kalla eller varma.
    6. Se till att kycklingen är ordentligt kylskåpskall. Skär kycklingen i mindre bitar och strö salt över. Skiva vitlöken tunt. Banka citrongräset med baksidan av kniven och skär 1 cm av den nedre delen väldigt smått.
    7. Blanda samman vitlök, citrongräs, sesamolja och sambal oelek med kycklingköttet i en matberedare, mixa med korta intervaller samman till en färs. Lägg ner purjolök och räkor och mixa kvickt ihop med kycklingen. Lägg ut en del av dim sum-plattorna och dela upp färsen i mitten på arken.
    8. De torkar snabbt, så lägg ut en del i taget och förvara resterande övertäckta så att de inte torkar. Pensla med vatten eller spraya med en blomspruta på arken. Nyp ihop degen runt kycklingen på 5 ställen, så att det liknar en stjärna. Ångkoka knytena i 8 minuter. Servera genast med dippsåsen.
    9. Blanda kycklingfärs med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök och sesamolja och lite salt. Fukta kanterna på en degplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Upprepa tills fyllningen är slut.
    10. Placera knytena i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker), penslad tunt med olja och placerad i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka i fem minuter.
    11. Koka färsk sparris 3-5 minuter eller tina den djupfrysta. Skär bort nederdelen om den är hård och träig och skär resten i ganska små bitar. Skär också räkor eller kräftstjärtar smått. Blanda sparris och räkor med pressad vitlök, sambal oelek och fish sauce (asiatisk fisksås på flaska).
    12. Smaka av med salt om det behövs. Kavla ut degen och ta ut cirka 6 cm stora rundlar med mått eller glas. Eller lägg upp dumplingplattorna på arbetsbänken. Lägg ungefär en tesked fyllning på varje och nyp ihop rundlarna på 5-6 ställen så att det bildas som en liten korg. Använder man färdiga plattor kan man behöva pensla kanterna lätt med vatten för att de ska gå att trycka ihop.
    13. Låt dem torka cirka 5 minuter. Ställ dem i en ångkokningsinsats, penslad tunt med olja i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka cirka 5 minuter eller tills degen är helt genomkokt. 4-5 dim sum är lagom som en liten förrätt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben