Dinkelbröd med fullkorn och siktat

Gott bröd att rosta till frukosten!

Ingredienser

  • 7 ½ dl ljummet vatten
  • 20 g jäst
  • 1 msk honung
  • 8 dl fullkornsdinkel
  • 8 dl dinkelsikt
  • 1 knapp msk salt
  • Instruktioner

    1. Rör ut jäst och honung i vattnet, blanda i fullkornsdinkeln och rör om tills alla mjölklumpar löst sig. Täck degen med en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Tillsätt därefter salt och dinkelsikt. Rör degen väl. Den ska vara ganska lös i konsistensen. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20 minuter.
    2. Sätt ugnen på 250 grader.
    3. Placera en långpanna i botten av ugnen.
    4. Smörj 2-3 bakformar. Fyll knappt 2/3 av formarna med deg från bunken. Strö på lite fullkornsmjöl. Låt jäsa ytterligare i c:a 30 min, eller tills degen nästan är uppe vid kanten. Sätt in brödformarna på galler och slå på ½ dl vatten i långpannan. Dra ner temperaturen till 200 grader och grädda brödet i 35 minuter.
    5. Om brödet känns mjuka på sidorna när de knackas ur formarna kan de gräddas ytterligare c:a 10 min utan form.
    6. PS. Öka jäsningstiden om ni minskar med jäst mängden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben