Dinkelkubb

Serverar: 30 portioner

Tid: 3 dagar 30 minuter

Gott, hållbart, och nyttigt! Ett lite tidskrävande bröd, men nästan inget jobb!

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1/4 pkt jäst
  • 1-1 ½ msk havssalt
  • 2 dl naturell yoggi
  • 5 dl ljummet vatten
  • 9 dl grovt dinkelmjöl
  • (degen skall vara ganska lös)
  • Dag 2 (bak dag)
  • 1 dl grovt dinkelmjöl
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1-2 msk brödkryddor (eller kryddan man tycker bäst om, kummin, anis el liknande)
  • Instruktioner

    1. Dag 1 Rör ihop alla ingredienser från dag 1 till en ganska lös deg. En trägaffel räcker som redskap. Tillsätt mjölet sist. Täck bunken med plastfilm, picka några hål i plasten med en gaffel. Låt degen stå i 24-36 timmar i rumsvärme.
    2. Dag 2 (bak dag) Nu luktar degen lite surt, perfekt! Rör i brödkryddorna + resterande mjöl. Blanda ordentligt men även här räcker det att använda en trägaffel.
    3. Smörj och mjöla en rund bakform 2 liters. Klicka i den kladdiga degen och pressa ut degen så jämt som möjligt i formen. Strö över lite mjöl och släta till ytan med handen. Nagga sedan degen tätt med en gaffel.
    4. Jäs sedan degen i formen 1-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i 1 tim och 10 min, ta ut brödet ur ugnen och vält ur det ur formen på galler och grädda ytterligare 10-15 min upp och ner.
    5. Låt brödet svalna väl inlindat i brödhandduk. När brödet svalnat lägg det med handduk i en stor plastpåse, slut den väl och låt brödet mogna 1-2 dygn.

    Kommentarer (1)

    MissBi 6 januari 2009

    Mmmm. gott bröd lilla drottning!! Och så nyttigt sen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben