Dovhjortsfilé med valnötssås
MumS!
Ångkokta grönsaker kan t ex morötter, spetskål och sparris.
Castello Dana Zola är en extra mild och krämig blåmögelost med himmelsk smak.
Osten är karaktärsfull på ett väl avvägt sätt med toner av sött, friskt och fruktigt.
Ingredienser
Dovhjortsfilé
25 g smör
500 g hjortfilé (dovhjort)
½ tsk grovt salt
Färskmalen peppar
Valnötssås
½ liter vatten
75 g valnötskärnor
25 g smör
2 finhackade scharlottenlökar ca 50 g
100 g strimlad ostronskivling
4 dl hönsbuljong
½ tsk grovt salt
Färskmalen peppar
1 dl Arla kökets matlagningsgrädde
50 g Castello Dana Zola
1 msk såsredning
Ev. soja
Till serveringen
Ångkokta grönsaker
1 kg ugnsbakad småpotatis med skal
Instruktioner
- Dovhjortsfilé:
Låt smöret bli gyllenbrynt i en panna och stek filén på medelhög värme i ca 25 minuter, tills innertemperaturen är ca 55 grader.
Krydda köttet med salt och peppar och håll det varmt.
- Valnötssås:
Låt under tiden vatten och nötter koka upp i en kastrull.
Koka på hög värme ca 2 minuter.
Låt nötterna rinna av i ett durkslag.
Låt smöret bli gyllenbrunt i en panna och stek lök och ostronskivling i ca 3 minuter.
Rör om då och då.
Vänd ner nötter, buljong, salt och peppar i svampen tillsammans med grädde och ost.
- Ta pannan från värmen och häll i såsredningen under omrörning.
Låt såsen koka upp och fortsätta koka på svag värme i ca 1 minut.
Rör om då och då.
Smaka av och tillsätt ev. soja.
- Servera med ångkokta grönsaker och ugnsbakad potatis.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Hej, en fråga, var kan man hitta dovhjort? tacksam för svar!
Hej Sofie! Jag beställde min dovhjort från ett företag som heter Scandiafisk. Jag har letat recept på dovhjort länge och blev riktigt glad att hitta flera stycken på matklubben. Jag tänkte tilllaga dovhjortsfilé med valnötssås. Receptet är skrivet av begeanka. Jag tycker att det låter jättegott. Återkommer med kommentar på receptet när jag tillagat den. Scandiafisk finns på: www.scandiafisk.se Mvh /matglad10
Hur tillagar man en filé på 1,6 kilo (helstekt).Bråttom!! Skall serveras imorgon-Nyårsmiddag!Tacksam för förslag! Gunnar