En riktig drottningtårta! Saftig botten med smak av mandel med en god drottningfyllning som toppas med en lila drottninggrädde.
Ingredienser
Mazarinbotten
300 g mandelmassa
150 g smör
4 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Drottningsylt
1½ dl hallon
1½ dl blåbär
½-1 dl syltsocker
Drottninggrädde
3 dl grädde
2-3 msk drottningsylt
Garnering
Hallon
Blåbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form, 20-22 cm i diameter.
- Riv mandelmassan grovt. Vispa smör mjukt och krämigt i en bunke. Rör ner mandelmassan. Rör i ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda ner i bunken till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna i formen i några minuter. Stjälp upp och låt kallna helt inlindad i bakduk.
- Drottningsylt:
Koka upp bär och tillsätt socker. Koka tills sockret smält och sylten tjocknat något. Häll upp i rengjord glasburk, förslut och låt svalna.
- Drottninggrädde:
Vispa väl kyld grädde hårt. Vänd ner sylten.
- Dela bottnen i två delar och bred ett lager sylt mellan. Täck tårtan med grädde. Spritsa på små gräddtoppar och sätt ett blåbär på varje topp. Garnera med några hallon.
Kommentarer (0)