Elvakaffebröd

Serverar: 25-30 portioner

Tid: 3 timmar

Receptet vann 1000 kronor 1952 i tidningen Folket I Bild.

Ingredienser

  • 2 hg margarin eller smör
  • 1 msk socker
  • 6 - 8 dl vetemjöl
  • 30 gr jäst
  • 2 dl mjölk
  • Fyllning
  • 50 gr mald sötmandel
  • 3 - 4 msk socker
  • 3 msk margarin eller smör
  • Till pensling rumsvarmt uppvispat ägg
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl socker finfördela matfettet tills det blir en grynig massa. Rör ut den kalla mjölken med jästen. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg. 2 Mal madeln och blanda med sockret. 3. Slå upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång kaka cirka 1/2 cm tjock. Skär den i 10 cm breda remsor, som sedan skärs i trekanter. Lägg ett par teskedar med mandel-socker och en liten klick matfett på varje trekant och rulla ihop till gifflar. Lägg på smörda plåtar eller bakpapper. Låt gifflarna jäsa svalt 2 - 2½ timma. 4. Pensla de väljästa gifflarna med ägg. Strö över lite av mandel-sockerblandningen. Grädda bröden vid 250-275 gr i 10-12 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben