Emmabodas Tevetårta

Serverar: 8-10 portioner

Denna tårta kom till på ett bageri i Emmaboda 1958. TV.n var ny och helgens höjdpunkt var att äta denna tårta framför TV.n

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • Köpt eller hembakad som delas i tre delar
  • Chokladglasyr
  • 4 dl florsocker
  • 1/2 dl vatten
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • Fyllning 1
  • 4 dl vaniljkräm t.ex. Marsán
  • Fyllning 2
  • 2 dl vispad grädde
  • Toppdekoration
  • 3 msk riven kokos
  • 1 dl vispad grädde
  • Säsongens bär eller konserverad frukt
  • Instruktioner

    1. Blanda florsocker, vatten, kakao och vaniljsocker. Rör ganska hårt till en jämn smet. Smält smöret och tillsätt det, rör ytterligare. Täck med plastfolie, låt stå svalt för att stelna.
    2. Bred hälften av vaniljkrämen i ett cm-tjockt lager på understa bottnen. Ovanpå det läggs hälften av vispgrädden. Lägg på en botten och upprepa proceduren . Lägg på den tredje bottnen.
    3. Rör om i den nu stelnade chokladglasyren så den blir smidig och bredbar. Skulle den vara för hård så tillsätt någon droppe vatten. Bred ut chokladglasyren på locket i ett jämnt och fint lager och täck sedan kanterna. Srö kokos ovanpå. Slutligen, spritsa eller klicka ut grädden och dekorera med bär eller frukt.

    Kommentarer (2)

    johanna79 1 februari 2009

    Den här är ju suveränt god Serveras fortfarande på cafe Fenix i Emmaboda.

    Tiadina 12 februari 2012

    Vad kul!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben