Enbärssik

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 dagar

En gammal och hederlig inläggning

Ingredienser

  • 1 kg sikfilé( skinnas och delas på längden vid behov)
  • 2 dl ättikssprit
  • 6 dl vatten
  • 25 g salt
  • 200 g strösocker
  • 50 g enbär, grovt hackade
  • 10 gula senapsfrön
  • 5 g hel kryddpeppar, krossad
  • 1 lagerblad, söndersmulat
  • 50 g dill, hackad
  • 50 g purjolök, tunt skivad
  • 50 g rödlök, tunt skivad
  • Instruktioner

    1. Blanda ättikssprit, vatten och litet av saltet. Lägg i sikfileérna i lagen och ställ dem kallt 10-12 timmar. Låt filèerna rinna av. Blanda socker , alla kryddor och resten av saltet. Blanda dill, purjolök och rödlök. Varva sikfilèer, kryddblandningen och dill- och lökblandningen i ett stort kärl. Låt stå ett par timmar i rumstemperatur tills socker och saltet har smält. Ställ in fisken i kylen. Efter 1 dygn ska lagen täcka filèerna (om inte det gör det tillsätt 1 dl vatten och 2 msk rapsolja). Kan sedan avnjutas efter 2-3 dygn.
    2. Servera med nykokt mandelpotatis.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben