Evert Taubes Monsunsoppa

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Var på Liseberg och Evert Taubes museum, såg där receptet på Everts Monsunsoppa fån Jespers Taubes kokbok. Var tvungen att köpa boken för receptet lät så gott. Denna soppa ska Evert ha bjudit en grevinna på, när han var ute och seglade med sin båt Monsunen. Förmodligen det enda recept på soppa som är tonsatt och insjunget på skiva.

Ingredienser

  • 1 torsk ca 2 kg
  • ca 30 färska musslor
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 10 persiljestjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 5-6 potatisar
  • 4-5 morötter, ca 300 g
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-1½ dl hackade färska örter t.ex. dill, persilja och gräslök
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Rensa och filea torsken. Ta bort gälarna på fiskhuvudet. Dela fiskskrovet och filéerna i mindre bitar. Borsta eller gnid musselskalen rena i kallt vatten. De musslor som inte sluter sig när man knackar skalet i bänken kastas. Börja med fisk- och musselfonden. Skala och hacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs det snabbt i smör i en gryta. Tillsätt musslor, vin, vatten, persiljestjälkar, pepparkorn och rosmarin. Låt koka i 5 minuter. Ta upp musslorna och kasta dem som inte öppnat sig. Lägg ner fiskskrovet i musselbuljongen och låt koka ca 10 minuter. Sila och spara fonden. Skala och skiva potatis och morötter. Koka upp fisk och musselfonden. Lägg i potatis och koka den mjuk ca 5 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav, eller kör den i matberedare. Rör ner vispgrädde, tillsätt morötter och torsk och låt allt sjuda ca 5 minuter. Rör ner fäska örter. Lägg i de kokta musslorna och smaka av med salt och peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben