Färdigbrett picknickformbröd

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar

Ett perfekt picknickbröd eller frukostbröd när man är många och vill ha det smidigt. Eventuellt överblivet bröd går perfekt att spara i kylen flera dagar. Går även att skiva och frysa. Fyllningen kan varieras i det oändliga beroende på tycke och smak. Detta recept är med min favoritfyllning.

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk Santa Maria vörtmix
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 100 g leverpastej ”bredbar”
  • 2 msk vispgädde
  • 2 msk bostongurka
  • 2 msk rostad lök
  • Olja ”till smörjning”
  • 1 ägg
  • Vallmofrö
  • Instruktioner

    Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan, rör om till jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, vörtmix och det mesta av mjölet. Knåda med degkrokar i minimum 10 minuter till degen släpper kanterna lätt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Smörj en avlång brödform med oljan. Knåda degen lätt med händerna på mjölat bakbord. Tryck och drag ut degen för hand till en rektangulär platta. Rör ihop pastej, grädde, gurka och lök till fyllningen ordentligt till en smet. Bred fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan. Lägg brödet i formen med skarven nedåt, täck över och låt jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Sätt brödet på nedersta falsen och grädda i ca 30 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben