Färskpotatissymfoni

Serverar: 4 portioner

Svensk nyskördad färskpotatis skall ätas först på midsommar anser en del. Men varför vänta så länge om det finns färskpotatis i affärerna? Njut av primörerna när de kommer är min filosofi! Här kommer en helt ny potatisrätt, på just färskpotatis, tillsammans med Karl Johansvamp. Det blev några fler ingredienser också, salladslök, purjolök och en bit färsk chilifrukt. En liten vitlöksklyfta åkte också med i anrättningen. Det blev helt otroligt gott! Att den svampen han passa så bra till en potatissallad, ja jag vill kalla detta för en sorts potatissallad även om det inte finns någon dressing, kunde jag bara gissa. Jag hade helt rätt. Receptet räcker gott och väl till fyra personer.

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 4-5 kvistar färsk dill
  • 300 g fryst Karl Johansvamp, eller motsvarande mängd torkad
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chilifrukt
  • 3 salladslökar
  • 1 dm purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Nymald vitpeppar
  • ½ tsk balsamvinäger
  • Instruktioner

    1. Borsta potatisen och ångkoka den tillsammans med dillen. När den är klar hälls vattnet av och potatisen hålls varm.
    2. Stek under tiden som potatisen kokar svampen tillsammans med en pressad vitlöksklyfta tills det börjar få en vackert brun stekyta, krydda med salt och nymald vitpeppar, häll upp på ett fat och låt vila en stund.
    3. Skiva salladslökarna liksom purjolöken och en halv röd chilifrukt, fräs detta hastigt i smör och lite olivolja. Salta och peppra lätt. Blanda ner svampen och tillsätt balsamvinägern och låt allt bli varmt.
    4. Skiva potatisen i en skål och blanda med de frästa grönsakerna och svampen, blanda försiktigt med en sked.
    5. Den här potatissalladen passar utmärkt att servera som tillbehör till grillat kött eller fisk.

    Kommentarer (1)

    saxa 21 juni 2012

    God, och kommer göra det igen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben