Fale Dunaju

Serverar: 15 portioner

Tid: 1 timme

en god bakelse med körsbär och vaniljkräm.

Ingredienser

  • 250g smör
  • 6 st ägg (vita och gula separat)
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ liter körsbär ( urkärnade färska eller från körsbärskompott)
  • Till krämen
  • 250 g smör (gärna osaltat )
  • 3½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispad grädde
  • Topping
  • 200g mörk choklad
  • ca 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt gulor en i taget. Fortsätt vispa men på långsammare hastighet. Sikta i vetemjöl och bakpulver . Rör om till en slät smet. Vispa vitorna hårt och vänd de i smeten. Rör om försiktigt.
    2. Dela smeten i två delar. Förbered en långpanna. Smörj den eller lägg i smörpapper, vilket som. Häll den ena smethalvan i pannan.Till den andra delen av smeten tilsätter du 2 msk kakao och 2 msk vatten. Rör om försiktigt. Nu kan du lägga den mörka smeten över den ljusa som ligger i långpannan.
    3. Ovanpå smeten lägger du tätt in på urkärnade körsbär. Sätt kakan in i ugnen ca 45 minuter. Kolla med stickan så den är torr.
    4. Medan kakan står och svalnar kan du börja förbereda vaniljkrämen. Koka mjölk , potatismjöl, vetemjöl, och socker i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden så att krämen inte bränns. När krämen blir tjock ta kastrullen bort från värmen. Rör i smör och vaniljsocker. Låt stå tills krämen blir kall. Tilsätt hårtvispad grädde och rör om försiktigt. Lägg vaniljkrämen över hela kakan.
    5. 5) Topping: Lägg choklad i en skål. Koka upp vatten i en kastrull som är lite smalare än skålen. Tag kastrullen från värmen och sätt skålen ovanpå kastrullen. Rör om medan chokladen smälter. Undvik att få vatten/ånga i skålen. Rör sedan i grädden och avsluta med att blanka av med en smörklick. Låt svalna innan den fördelas över kakan.
    6. 6) Ställ kakan i kylskåpet så att krämen stelnar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ewabakar 26 januari 2012

    (har rättat till några fel i mitt recept bla: ugn 175 grader, rättat till några fel i stavningen, mängden på körsbär, specifikation av olika moment)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben