Fattigmansjambalaja

Serverar: 6 portioner

En av cajunkökets absoluta klassiker. Detta är en typisk "man tager vad man haver"-rätt.

Ingredienser

  • 200 g rökt skinka
  • 200 g rökt stark vitlökskorv
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 stor grön paprika
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 msk kreolkrydda
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk farinsocker
  • 4 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk öl
  • 5 dl vatten
  • 6 dl risgryn
  • Instruktioner

    1. Skär skinka och korv i småbitar. Skölj och hacka alla grönsakerna.
    2. Smält matfettet i en stor stekpanna. Häll i hälften av grönsakerna och fräs under ständig omrörning i ca 15 minuter. Krydda med lite kreolkrydda. Lägg över grönsakerna i en tjockbottnad gryta som sätts på svag värme. Kreolkryddor kan på vissa ställen vara svårt att få tag i. I många större matvarubutiker finns det ett sortiment av kryddor som kallas Charchere´s Creole Seasoning som är att rekommendera. Du kan även göra din egen kreolkrydda. Blanda 1 1/4 dl salt, 2 msk grovmalen svartpeppar, 2 msk paprikapulver, 2 msk vitlökspulver och 2 msk chilipulver. Blanda väl.
    3. Stek skinka och korv, krydda med kreolkrydda. Lägg ner skinkan och korven i grytan.
    4. Fräs och krydda den sista omgången grönsaker. Häll över i den andra grytan tillsammans med tomatkross, vinäger, sambal oelek, farinsocker, lagerblad, pressad vitlök, öl och vatten.
    5. Höj värmen och låt sjuda ca 15 minuter med locket på. Häll i riset. Låt koka upp. Ta grytan från värmen och låt den stå med locket på i ca 15 minuter. Ställ tillbaka grytan på plattan och låt koka i 4 minuter. Ta åter grytan från värmen och låt den stå och dra i 10 minuter med locket på.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben