Februarikrans

Serverar: 1 portioner

Ännu ett recept från Ann-Mari Ekselius släktgård Kråkeryd.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 dl kall mjölk
  • 250 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • Fyllning
  • 1 msk socker
  • 1 äggula
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Flagad mandel
  • Socker
  • Instruktioner

    1. Lös jästen i sockret och rör ned detta och mjölet i den kalla mjölken. Sist inarbetas det rumsvarma smöret. Arbeta degen smidig och kavla ut den till en lång rektangel.
    2. Till fyllningen rörs socker och äggula vitt. Det rivna apelsinskalet blandas i och fyllningen breds över degen. Den rullas ihop och formas till en krans. Lägg den på en smord plåt eller i en rund form.
    3. Kransen får jäsa till dubbel storlek i rumsvärme. Det tar ett par timmar, eftersom mjölken är kall. Pensla den sedan med ägg och strö över mandel och socker innan den gräddas i 225° tills den är färdig.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben