Fikonbaklava

Serverar: 16 portioner

Filodegsbakelser fyllda med nötter och indränkta i honungslag

Ingredienser

  • 150 g torkade fikon
  • 150 g valnötter
  • 100 g pistagenötter
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½-1 tsk mald kanel
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 100 g smält smör
  • 12 ark grekisk filodeg, ca 24x24 cm
  • Honungslag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 msk flytande honung
  • 1 kanelstång
  • Finrivet skal och saft från ½ citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fikonen i kallt vatten ca 10 minuter. Klipp av den hårda kvisten på fikonen och skär dem i bitar. Mixa fikonen. Mixa nötterna, riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker, kanel och ägg. Vänd ner mjöl och de mixade nötterna.
    2. Pensla bottnen på en ugnssäker form, ca 24x24 cm med smält smör och lägg i ett filoark. Fortsätt att pensla mellan lagren och lägg på fyra ark. Lägg på fikonen och hälften av nötfyllningen. Lägg på fyra av arken och pensla med smält smör mellan. Lägg på resten av nötfyllningen och fyra blad till som penslas emellan. Pensla även den översta filodegen.
    3. Skåra degen i portionsbitar med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter, låt kakan svalna.
    4. Koka ingredienserna till lagen ca 5 minuter. Sila lagen och häll den på baklavan.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben