Denna otroligt smarta och goda paj kan du göra helt färdigfylld och frysa obakad, för att sedan ta den direkt från frysen in i ugnen och grädda. Den är perfekt att ta fram när du får oväntat besök, eller som dessert till det stora partyt om man vill förbereda flera dagar i förväg.
Ingredienser
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
0.5 msk kallt vatten
Royalsmet
6 ägg
4 dl kesella 10%
2 dl crème fraiche
2 dl strösocker
200 g mandelmassa
Fyllning
16 mogna fikon
4 msk smör
4 msk strösocker
4 tsk malen kanel
2 st nävar mandelspån
Instruktioner
- Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
- Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.
- Smaksätt med valfri fyllning.
- Dela och skär bort kvisten från fikonen och stek dem med snittytan nedåt i smör, strösocker och kanel i cirka 3 minuter.
- Fördela fikonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
- Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg (alternativt frys pajen för att bakas av vid senare tillfälle).
Kommentarer (0)