Filmjölksrutor

Serverar: 30 portioner

Inga ägg hemma eller väntar gästar som inte tål ägg? Här är ett enkelt och snabbbakat recept på rutor med julsmak, utan ägg.

Ingredienser

  • 150 g smält smör
  • 9 dl vetemjöl
  • 6½ dl vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • 3 tsk malen kanel
  • 3 tsk malen kryddnejlika
  • 7 dl A-fil
  • 5 msk lingonsylt
  • Glasyr
  • 450 g Philadelphiaost
  • 100 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Pynt
  • Frysta lingon
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna.
    3. Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt smöret, Afil och lingonsylt. Rör samman till en slät smet.
    4. Smörj och bröa en stor långpanna, 30x40 cm. Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i ca 20-25 min. Känn efter med sticka att den är klar.
    5. Medan kakan svalnar: Vispa samman smör, Philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker till glasyren. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan. Låt kakan stå kallt 2-3 timmar (gärna över natten) innan du skär upp den i rutor. När rutorna ska serveras pynta med frysta lingon. Rutorna går utmärkt att frysa.

    Kommentarer (1)

    weson 29 november 2013

    varför vetemjöl 2 gånger?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben