Filodegstrasa

Serverar: 20 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

En lätt kaka att baka

Ingredienser

  • Kakan
  • 0,5 kg filodeg
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 2 dl rapsolja
  • 1,5 dl socker
  • 5 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Sockerlag
  • 5 dl socker
  • 3,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • Instruktioner

    1. Kakan: Ägg och socker ska vispas kraftigt med elvisp. Tillsätt oljan lite i taget i äggblandningen medan du vispar. Tillsätt sedan yoghurt, bakpulver och vaniljsocker.
    2. Använd en stor form eller två mindre formar till kakan. Jag brukar använda två formar med måtten 24cm X 18cm och 28cm X 22cm. Formarna ska smörjas och man kan täcka botten med ett filoblad så att kakan inte fastnar.
    3. Ta en filodeg, kläm ihop den mjukt som en trasa och doppa den väl i bladningen. Lägg den ihopklämda ”trasan” i formen. Gör på samma sätt med resten av filodegen tills alla blad tar slut. Om det blir kräm över kan du hälla den över kakan.
    4. Ska gräddas 1 tim i 175 grader eller i varmluftsugn 1 timme i 150 grader.
    5. Sockerlag: Socker, vatten och citronsaft ska kokas i 5 min i en kastrull. Blandningen ska sedan hällas över kakan men man måste vara noggrann med temperaturen. Om kakan är varm ska sockerlaget vara kallt, men om kakan är kall ska sockerlaget istället vara varmt.
    6. Kakan kan serveras med vaniljglass eller vispgrädde.

    Kommentarer (2)

    Vicci90 21 oktober 2008

    Vad är filodeg för något??

    areti 21 oktober 2008

    Filodeg finns mest i utlänska affärerna, hittar man den fryst på 500gram, jag tror att den finns på Koop forum också, den ser ut som en rule deg och när man öppnar denna rule, är stor som en långpanna med massa deg blad på varandra

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben