En annorlunda variant av pirog med en fin fyllning. Det luftiga smördegspaketet gömmer en skatt av rökt och kokt fisk samt purjolök, allt sammanhållet av en mild och len persiljesås.
Ingredienser
3 ägg
1 liten purjolök
1 msk smör eller margarin
200 g torskfilé
Salt
175 g rökt fiskfilé , t . ex . makrill eller forell
1 pkt smördeg , ca 200 g
Sås
1½ msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
1½ dl mjölk
1 msk hackad persilja
Salt
Peppar
Instruktioner
- Servera ned en fräsch grönsallad.
- Fräs mjöl och matfett till såsen i en kastrull, späd med mjölk och låt koka ett par minuter under omrörning. Tillsätt persilja, salt och peppar. Rör om och låt kallna.
- Hårdkoka 2 ägg och finhacka dem. Strimla purjolöken fint och fräs den i matfettet
- Sjud torskfilén några minuter i lite saltat vatten tills köttet är vitt och fast. Finfördela den kokta och rökta fisken och blanda den i såsen tillsammans med ägg och purjolök.
- Kavla ut smördegen och lägg blandningen på halva degen men spara 1 cm i kanterna. Vispa upp 1 ägg och pensla kanterna. Vik andra deghalvan över och tryck till kanterna med en gaffel.
- Pensla ovansidan med ägg och stick små hål i degen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter tills pirogen fått fin färg. Servera den rykande varm.
Kommentarer (0)