Fin fiskpirog

Serverar: 4 portioner

En annorlunda variant av pirog med en fin fyllning. Det luftiga smördegspaketet gömmer en skatt av rökt och kokt fisk samt purjolök, allt sammanhållet av en mild och len persiljesås.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1 liten purjolök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 200 g torskfilé
  • Salt
  • 175 g rökt fiskfilé , t . ex . makrill eller forell
  • 1 pkt smördeg , ca 200 g
  • Sås
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1½ dl mjölk
  • 1 msk hackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Servera ned en fräsch grönsallad.
    2. Fräs mjöl och matfett till såsen i en kastrull, späd med mjölk och låt koka ett par minuter under omrörning. Tillsätt persilja, salt och peppar. Rör om och låt kallna.
    3. Hårdkoka 2 ägg och finhacka dem. Strimla purjolöken fint och fräs den i matfettet
    4. Sjud torskfilén några minuter i lite saltat vatten tills köttet är vitt och fast. Finfördela den kokta och rökta fisken och blanda den i såsen tillsammans med ägg och purjolök.
    5. Kavla ut smördegen och lägg blandningen på halva degen men spara 1 cm i kanterna. Vispa upp 1 ägg och pensla kanterna. Vik andra deghalvan över och tryck till kanterna med en gaffel.
    6. Pensla ovansidan med ägg och stick små hål i degen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter tills pirogen fått fin färg. Servera den rykande varm.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben