Fina äppelflätan

Serverar: 1 portioner

Det här är en knubbig, osötad fruktlängd som passar utmärkt både som mellanmål och som utflyktsbröd.

Ingredienser

  • 1 liter vetemjöl
  • 1½ msk bakpulver
  • 125 g lätt philadelphiaost
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 3/4 dl lättmjölk
  • 200 g osockrad äppelmos
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen muskot
  • 1 krm malda kryddnejlikor
  • Dessutom
  • 2 msk lättmjölk till pensling, valfritt
  • Vetemjöl till garneringen
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
    2. Häll mjölet i en stor matberedare eller skål. Tillsätt bakpulver, färskost och matfett i bitar. Blanda till en jämn blandning. Tillsätt mjölken genom matarröret och arbeta snabbt samman till en mjuk degboll.
    3. Ta upp degen på en lätt mjölad bänk. Arbeta degen tills den är jämn. Kavla ut degen till en platta som är 30x40 cm och 1½-2 cm tjock.
    4. Bred ut äppelmoset på degen, lämna en kant runt om på ca 2 cm, strö över kanel, muskot och nejlika. Skär degen i 3 delar på längden, 40 cm långa, forma delarna till långa rullar, tryck ev ihop skarvarna med hjälp av lite mjöl.
    5. Tryck ihop rullarna i ena änden och sno dem om varandra till en tjock fläta. Flytta över längden till plåten och pensla ev med lite lättmjölk. Dofta över lite mjöl. Grädda 45-60 minuter eller tills längden är gyllenbrun och låter ihålig när man knackar på den. Låt svalna något innan den skärs upp.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben