Fiskfiléfläta med chablissås

Serverar: 4 portioner

Fläta fiskfiléerna i förväg och sjud dem i ugn, medan du och gästerna njuter av förrätten.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 500 g torsk- eller spättafilé
  • en klick Svenskt Smör
  • 2 dl fiskbuljong
  • sockerärtor
  • Chablis-sås
  • 1 msk Svenskt Smör
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin, gärna Chablis
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 4 dl vatten
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Skär fisken på längden i fingertjocka strimlor. Gör i ordning flätorna. Lägg dem i en smord låg ugnsfast form. Salta och peppra. Häll på varm fiskbuljong och sjud i ugn ca 15 minuter.
    2. Fräs smör och lök långsamt utan att det tar färg. Häll på vin och låt det koka ihop till hälften. Tillsättbuljongtärning och vatten och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår. Vispa i grädden och småkoka såsen i 10 minuter. Vispa ned salt och peppar. Blanda smör och vetemjöl och vispa ner det. Koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter. Smaka av med citronsaft.
    3. Såsen kan göras i god tid så att den bara behöver värmas
    4. Vid servering. Lyft över fisken på varma tallrikar, slå på varm sås och servera med sockerärtor samt ris eller pressad potatis.

    Kommentarer (1)

    Mellanbellan 14 april 2014

    Gjorde chablissåsen till en annan fiskrätt och den blev jättegod. Kul med en lite lyxigare fisksås.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben