Fiskgratäng med lax och spenat

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Hittade ett recept på laxtgratäng som jag tyckte var jättegott. Maken, som fick vara "försökskanin", hade dock föredragit hackad spenat i stället för bladspenaten, så man kan ju välja vilken typ av spenat man vill ha.

Ingredienser

  • Potatismos
  • 8 stora potatisar
  • mjölk
  • 2 äggulor
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • matfett att smörja formen med
  • 250 g fryst bladspenat
  • 1 msk olivolja
  • 600 g laxfilé
  • salt
  • peppar
  • Sås
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 tsk flytande fiskfond
  • några droppar citronjuice
  • 1 kruka gräslök
  • Till servering
  • grönsallad
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 225°C. Koka potatisen mjuk och blanda med mjölk och äggulor. Tillsätt hälften av osten, smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfast form med lite matfett, klicka moset runt kanterna på formen och strö över resten av osten. Tina spenaten, krama ur vätskan och blanda med olivolja. Salta och peppra och lägg spenaten innanför moset i formen. Skär laxen i kuber och fördela över spenaten. Salta och peppra. Gratinera ca 15 min i mitten av ugnen eller tills laxen är klar och mostopparna har fin färg. Sås: Koka ihop lättcrème fraiche, fiskfond och citronjuice. Smaka av och tillsätt ev. salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken. Servera med grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Neta52 10 januari 2012

    Ser att det är något konstigt med fotot, får försöka fixa till det så småningom. Det ska inte vara något grått fält.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben