Fläderformar

Serverar: 15 portioner

Dessa mördegsformar fyllda med flädersmakande fromage är ett måste på din nästa bjudning. De kräver lite tid - men resultatet blir mycket läckert.

Ingredienser

  • Formar
  • 100 g smör eller margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk koncentrerad flädersaft
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Chokladgarnityr, t.ex. kringlor eller tunna chokladplattor
  • Tillbehör
  • Aluminiumformar
  • Instruktioner

    1. Gör formarna: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman matfett, socker, äggula och mjöl till en deg, för hand eller med maskin.
    2. Tryck ut degen i formarna. Tumma ut den jämnt och längs med formarnas kant. Ställ formarna på en plåt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
    3. Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smaksätt med flädersaften.
    4. Vispa grädden tjock. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Smält dem i en kastrull eller i mikron. Låt gelatinlösningen svalna något. Tillsätt den sedan i äggsmeten under vispning.
    5. Rör ner grädden i smeten. Låt krämen stelna något i kyl, ca 15 minuter.
    6. Fyll formarna med fläderkrämen, likt runda kupoler. Låt formarna stå i kylskåp en stund. Garnera med choklad innan de serveras.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben