Fläsk med räkor och jordnötssås

Serverar: 4 portioner

Ursprungligen ett recept från Filipinerna där fläsk samsas med räkor och jordnötssås.

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé eller annat fläskkött
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 msk annatofrön eller 1 tsk gurkmeja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1-2 tsk ljus kinesisk soja
  • 200-300 g skalade räkor
  • 2-3 salladslökar
  • Röd paprika till garnering
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet och skär det i 1½ cm stora bitar.
    2. Skölj och kärna ur chilin under rinnande kallt vatten. Dela den i bitar och mosa den i en mortel.
    3. Häll 2½ dl vatten i en kastrull. Tillsätt köttet, chilin, salt och peppar och låt det sakta sjuda i 15 minuter under lock.
    4. Skala och hacka löken och vitlöken. Stek löken i oljan tills den är mjuk, tillsätt vitlöken och stek ytterligare tills löken är gyllenbrun.
    5. Rör ner jordnötssmöret och buljongen från köttet, tillsätt gurmejan och koka såsen tills den tjocknar. Smaksätt med soja och mer salt och peppar om så behövs.
    6. Rör i räkorna och låt dem koka några minuter. Lägg i köttet och blanda om ordentligt. Skiva salladslöken och rör ner hälften av den.
    7. Häll upp rätten på serveringsfat och strö över resterande salladslök.
    8. Garnera med den röda paprikan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben