Fläskägg med rotmos

Detta underbara recept har vi fått från en kollegas farmor. Ett riktigt gammalt hederligt husmanskostrecept alltså!

Ingredienser

  • 1-1 1/2 kg lättrimmad fläsklägg
  • 5 vit- och 5 kryddpepparkorn
  • 1 medelstor gul lök
  • Rotmos
  • 1 stor eller 2 mindre kålrötter
  • ca 1 kg Fläskspad
  • 5 medlestora potatisar
  • mald vitpeppar
  • mald kryddpeppar
  • salt
  • Instruktioner

    Be att få läggen knäckt och fråga samtidigt om den behöver vattenläggas innan kokningen. Lägg den i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker läggen. Koka upp den och skumma väl. Tillsätt sedan pepparkornen och löken delad i klyftor. Sjud under lock tills köttet är mört, ca ett par timmar. Ta upp läggen och skär bort svålen och det mesta fettet. Köttet skärs i skivor. Lägg det i litet av spadet och värms upp.Rotmos: Skala och skär kålroten i skivor och lägg dem i spadet som finns kvar. Låt koka 1/2 timme. Tillsätt skalad och skuren potatis och låt allt koka tills det är mjukt. Mosa med elvisp eller i matberedare. Späd moset till önskad konsistens. Krydda med nymald kryddpeppar och vitpeppar och eventuellt lite salt. Servera med senap!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    evaldo 12 april 2008

    Har ätit fläsklägg med rotmos i dag. Superbt. Har lagt in en bild, hoppas du inte misstycker. Yngve

    kimaze 15 februari 2012

    Detta åt vi igår, och det smakade precis som mamma gjorde det :) Rykande åtgång dessutom.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben