Detta underbara recept har vi fått från en kollegas farmor. Ett riktigt gammalt hederligt husmanskostrecept alltså!
Be att få läggen knäckt och fråga samtidigt om den behöver vattenläggas innan kokningen. Lägg den i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker läggen. Koka upp den och skumma väl. Tillsätt sedan pepparkornen och löken delad i klyftor. Sjud under lock tills köttet är mört, ca ett par timmar. Ta upp läggen och skär bort svålen och det mesta fettet. Köttet skärs i skivor. Lägg det i litet av spadet och värms upp.Rotmos: Skala och skär kålroten i skivor och lägg dem i spadet som finns kvar. Låt koka 1/2 timme. Tillsätt skalad och skuren potatis och låt allt koka tills det är mjukt. Mosa med elvisp eller i matberedare. Späd moset till önskad konsistens. Krydda med nymald kryddpeppar och vitpeppar och eventuellt lite salt. Servera med senap!
Har ätit fläsklägg med rotmos i dag. Superbt. Har lagt in en bild, hoppas du inte misstycker. Yngve
Detta åt vi igår, och det smakade precis som mamma gjorde det :) Rykande åtgång dessutom.