Fröigt vörtknäckebröd

Serverar: 80 portioner

Knaprigt knäckebröd med rödbeta, frön och vört är aldrig fel på julbordet! Använd en pepparkaksform om du vill ha hjärtformade vörtknäcken.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk, 3%
  • 12 ½ g färsk jäst
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 liten finriven rödbeta
  • 4 dl vetemjöl
  • 7-8 dl grahamsmjöl
  • 1 påse vörtmix, 70 g
  • Topping
  • 1 ägg
  • 3 dl blandade frön och kärnor, t ex sesam, pumpa, solros, vallmo m.m
  • 1 dl flingsalt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader.
    2. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sirap, vörtmix, riven rödbeta, vetemjöl samt grahamsmjöl. Blanda till en smidig deg som släpper från bunken.
    3. Kavla ut degen mycket tunt, dela gärna degen i mindre bitar och tryck ut önskad form med ett pepparkaksmått. Nagga degen med en gaffel. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg och toppa med frön och flingsalt.
    4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt knäckebrödet eftertorka i ca 1 timme i 75 grader.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben