Frökavring

Serverar: 2 portioner

Ett av de godaste bröden jag har ätit är den här modifierade versionen av kavring. En grövre variant med bra tuggmotstånd, mustighet och sötma. Svårighetsgrad på detta bröd är nybörjarnivå.

Ingredienser

  • Kväll dag 1, blötläggning
  • 500 g ljummet vatten
  • 2½ dl hela vetekorn, 150 g
  • 1 dl vetekross, 70 g
  • 2 dl grovt rågmjöl, 120 g
  • 1 dl solrosfrön, 60 g
  • 1 dl pumpakärnor, 75 g
  • ½ dl linfrön, 30 g
  • 25 g aktiv rågsurdeg
  • Morgon dag 2
  • Den numera bubbliga smeten från gårdagen
  • 100 g vatten
  • 25 g jäst
  • 330 g vetemjöl special
  • 150 g rågmjöl
  • 15 g salt
  • 100 g dadelsirap (alt agavesirap eller vanlig sirap)
  • Instruktioner

    1. Kväll dag 1, blötläggning: Blanda alla ingredienser och låt stå över natten.
    2. Morgon dag 2: Tillsätt vattnet i den bubbliga smeten. Smula ner jästen och rör runt tills jästen lösts upp. Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Du behöver inte knåda, det räcker med att den nätt och jämt går ihop. Degen kommer att vara ganska kletig när du är klar med den.
    3. Pensla två limpformar med lite neutral olja. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Forma två limpor och lägg dem i formarna. Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur och grädda sedan dem i 200-225 grader i 45 minuter.
    4. Ta ut dem ur ugnen och stjälp upp limporna ur formarna. Låt svalna på galler.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben