Varför inte baka en lite annorlunda midsommartårta? Tårtan smakar ljuvligt och du kan göra den i god tid i förväg. Sedan är det bara att garnera tårtan strax innan den ska serveras.
Ingredienser
2 stora äggvitor
1 ägg
1 3/4 dl florsocker
200 g sötmandel
1 tsk bakpulver
Jordgubbsfromage
5 gelatinblad
3 ägg
1 dl socker
Rivet skal av 1 citron
½ dl utspädd jordgubbssaft
1 ½ dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
Garnering
Jordgubbar
1 ½ dl vispgrädde
Instruktioner
- Mal mandeln och blanda samman den med 3/4 dl florsocker och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ägget med 1 dl florsocker tills smeten är ljus och pösig.
- Rör ner äggvitorna och mandelblandningen försiktigt i äggsmeten. Rita en rundel på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg i botten av en form med löstagbar kant. Smörj formen ordentligt både i botten och på kanten och bröa den sedan. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills kakan känns torr. Tag loss kakan och låt den kallna på galler. Ugn 150°
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Krama ur vätskan från gelatinbladen. Värm jordgubbsaften och lägg ner gelatinbladen. Låt dem smälta. Rör ner den svalnade saften i äggsmeten .
- Mosa jordgubbarna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med jordgubbssylt och rivet citronskal. Vispa grädden till skum och rör ner den i smeten. Lägg tillbaka tårtbottnen i den rendiskade formen och häll fromagen över. Jämna till ytan och ställ tårtan kallt minst 3 timmar.
- Garnera tårtan med gräddtoppar och jordgubbar.
Kommentarer (0)