Fromagejordgubbstårta

Varför inte baka en lite annorlunda midsommartårta? Tårtan smakar ljuvligt och du kan göra den i god tid i förväg. Sedan är det bara att garnera tårtan strax innan den ska serveras.

Ingredienser

  • 2 stora äggvitor
  • 1 ägg
  • 1 3/4 dl florsocker
  • 200 g sötmandel
  • 1 tsk bakpulver
  • Jordgubbsfromage
  • 5 gelatinblad
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • Rivet skal av 1 citron
  • ½ dl utspädd jordgubbssaft
  • 1 ½ dl jordgubbssylt
  • 200 g jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Jordgubbar
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Mal mandeln och blanda samman den med 3/4 dl florsocker och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ägget med 1 dl florsocker tills smeten är ljus och pösig.
    2. Rör ner äggvitorna och mandelblandningen försiktigt i äggsmeten. Rita en rundel på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg i botten av en form med löstagbar kant. Smörj formen ordentligt både i botten och på kanten och bröa den sedan. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills kakan känns torr. Tag loss kakan och låt den kallna på galler. Ugn 150°
    3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Krama ur vätskan från gelatinbladen. Värm jordgubbsaften och lägg ner gelatinbladen. Låt dem smälta. Rör ner den svalnade saften i äggsmeten .
    4. Mosa jordgubbarna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med jordgubbssylt och rivet citronskal. Vispa grädden till skum och rör ner den i smeten. Lägg tillbaka tårtbottnen i den rendiskade formen och häll fromagen över. Jämna till ytan och ställ tårtan kallt minst 3 timmar.
    5. Garnera tårtan med gräddtoppar och jordgubbar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben