Fruktpiroger

Serverar: 12 portioner

Piroger är mycket vanliga i Ryssland, Finland och Polen. Den här pirogen har en generös fruktfyllning som enkelt kan anpassas efter årstiderna med andra frukter eller bär.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 2½ dl vatten
  • ½ dl flytande margarin
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • ½ dl saft av 1 apelsin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med pirogdegen. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, margarin, socker, salt och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
    2. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    3. Gör fyllningen. Hacka aprikoserna. Blanda aprikoshack, russin, apelsinskal och apelsinsaft. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 12 bitar. Kavla ut varje degbit till en rund platta, ca 12 cm i diameter.
    4. Lägg en klick fyllning på varje kaka. Vik samman kakorna till halvmåneformade piroger. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Strö över lite pärlsocker. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben