Visst går det att baka saffransbröd med GI-vänliga ingredienser. De här lussebullarna får medel i GI-värde.
Ingredienser
100 g smör
½ l sojamjölk
50 g jäst
250 g kesella 1 %
1 g saffran (2 paket)
2 tsk sötningsmedel motsvarande 2 dl socker
½ tsk salt
1.7 l siktat dinkelmjöl + till utbakning
1 ägg till pensling
Till dekoration
Torkade aprikoser i bitar
Instruktioner
- Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i sojamjölken och låt degväskan bli fingervarm. Häll den över jästen. Lös saffran i degspadet och tillsätt kesella. Blanda mjölet med sötningsmedel och salt. Häll i mjölblandningen och arbeta degen en stund. Den ska inte bli lika kompakt som vanlig saffransdeg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
- Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta eventuellt in mera mjöl. Baka ut den till ca 30 kusar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Hacka aprikoserna i mindre bitar. Pensla saffransbröden med uppvispat ägg och dekorera med aprikosbitar. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.
Kommentarer (0)