Serverar: 4-6 portioner
Tid: 20 minuter
Om man har pasha som påsktradition måste man ju hitta på ett alternativ när man håller GI-diet... Jag bytte ut kvargen (kesella) till yoghurt för att få mildare smak som inte behöver sötas.
Vispa grädden. I en annan skål vispar du smöret till en mjuk massa. Vispa ner äggulan i smöret. Blanda i ½ tsk vaniljsocker eller (vaniljpulver om du har). Blanda ihop grädden med det andra. Rör ner mandelkrosset. Filéa apelsinen, så hinnan lämnar bort från klyftorna. Finfördela apelsinköttet och rör ner i pashan. Täck en sil med kaffefilter. Sätt i pasha-massan. Ställ i kylskåpet att rinna av ett par timmar. Serveras med resten av apelsinen.
Jag hade glömt en viktig ingrediens, nämligen mandelkross, apelsinen ersätter inte dem, men väl citronsaften som finns i originalreceptet - http://www.matklubben.se/recept/pasha_8917.html Jag har ändrat receptets namn till "GI-pasha", eftersom receptet hålls inom ramarna för GI-diet. Apelsinmängden är ju väldigt liten eftersom det är fråga om en apelsin som delas på flera personer.