Ginborn

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar 20 minuter

Ett fantastiskt gott bröd som bakas som en stor rund limpa. Lagom grovt. Jag delar den stora limpan i 4 delar som jag skär i skivor och styckfryser. Behändigt att ta fram så mycket jag behöver.

Ingredienser

  • 1 dl honung
  • 1 dl olja
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 påse torrjäst
  • 1 ½ msk salt
  • 2 dl krossat linfrö
  • 3 dl vetemjöl
  • 12-15 dl vetemjöl med fullkorn eller lantvetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smält honung och olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vatten och mjölk. Låt allt bli 50 grader. Blanda torrjästen med salt, linfrön och vetemjöl. Häll i degvätskan och blanda väl. Rör ner så mycket fullkornsvetemjöl så att degen känns ganska lös, fast ändå hanterbar. Låt allt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Ta upp degen och forma den till en stor rund bulle. Placera den på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 1 timme. Kolla då och då så att den inte blir bränd ovanpå. Parera isåfall med lite folie överst.

    Kommentarer (1)

    Gunvor 8 mars 2018

    Ska det inte vara sojamjöl där det står 3 dl vetemjöl? Är så i mitt recept i alla fall.... Kul att se det här receptet på nätet, det blir världens godaste bröd!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben