Ett fantastiskt gott bröd som bakas som en stor rund limpa.
Lagom grovt. Jag delar den stora limpan i 4 delar som jag skär i skivor och styckfryser. Behändigt att ta fram så mycket jag behöver.
Ingredienser
1 dl honung
1 dl olja
4 dl mjölk
4 dl vatten
1 påse torrjäst
1 ½ msk salt
2 dl krossat linfrö
3 dl vetemjöl
12-15 dl vetemjöl med fullkorn eller lantvetemjöl
Instruktioner
- Smält honung och olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vatten och mjölk. Låt allt bli 50 grader.
Blanda torrjästen med salt, linfrön och vetemjöl.
Häll i degvätskan och blanda väl.
Rör ner så mycket fullkornsvetemjöl så att degen känns ganska lös, fast ändå hanterbar.
Låt allt jäsa under bakduk i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta upp degen och forma den till en stor rund bulle.
Placera den på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 1 timme. Kolla då och då så att den inte blir bränd ovanpå.
Parera isåfall med lite folie överst.
Kommentarer (1)
Ska det inte vara sojamjöl där det står 3 dl vetemjöl? Är så i mitt recept i alla fall.... Kul att se det här receptet på nätet, det blir världens godaste bröd!