Glaskakor

Serverar: 40-50 portioner

Vackra kakor som krasar när man biter i dem. Alla karameller fungerar inte lika bra att smälta, men fruit drops som säljs i plåtburkar fungerar garanterat.

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 burk fruit drops
  • Instruktioner

    1. Mät upp och blanda mjöl, vaniljsocker och salt. Vispa smör och socker fluffigt i en skål. Tillsätt ägg och vispa sedan ner mjöl och salt.
    2. Forma degen till 4 platta paket och slå in i plastfolie. Kyl i minst 2 timmar.
    3. Ta ut en deg i taget och kavla mellan två smörpapper till ca 2 mm tjocklek. Stansa ut formar med hjälp av kakmått. Använd sedan mindre kakmått för att stansa ut hål i kakorna. Kyl ner degen igen om den blir för varm och mjuk.
    4. Placera kakorna på teflonunderlag eller silipat. Det går att använda smörpapper, men då gäller det att vara extra försiktig när kakorna ska tas bort.
    5. Krossa karamellerna, en färg åt gången, i en mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse.
    6. Lägg karamellpulver i hålen och se till att inget kommer bredvid.
    7. Grädda kakorna i 10-12 minuter och ta ut plåtarna försiktigt. Lyft försiktigt bort kakorna när de svalnat och karamellerna stelnat.
    8. Kakorna förvaras i lufttät burk och håller en vecka i rumstemperatur.

    Kommentarer (1)

    cina1975 30 november 2009

    Skulle gärna vilja veta på vilken temperatur dom ska gräddas i, är det 175 gradersom gäller eller något annat?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben