Glassmarängtårta

Serverar: 12 portioner

Tid: 6 timmar 30 minuter

Perfekt efterätt! Har gjort om ett tidigare recept; tagit bort blockchokladen och utökat dajmen. Tänk på att låta tårtan "tina upp" innan servering!!!

Ingredienser

  • Marängbotten
  • 100 g nötkärnor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Glass-smet
  • 3 äggulor
  • ½ dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2,5 st dubbeldajm
  • Instruktioner

    1. Gör så här: Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
    2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
    3. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.
    4. Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare.
    5. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter. Låt marängbottnen svalna.
    6. Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
    7. Hacka dajm. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt.
    8. Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar.
    9. Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur i minst 30 minuter eller kylskåp 1 timme.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben