Glömmingedröm

Denna goding från Glömminge på Öland är en favorit dessert för många. Den har bottnar av fluffig sockerkaka, täckta med ett sprött marängtäcke. I den krämiga fyllningen samsas både mörk och ljus choklad mousse.

Ingredienser

  • Tårta
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk
  • Maräng
  • 3 äggvitor (spara gulorna till fyllningen)
  • 1 ½ dl socker
  • ¾ dl grovhackade pistagemandlar
  • Fyllning
  • 100 g mörk choklad gärna 70%
  • 100 g mjölkchoklad
  • 3 äggulor
  • 1 msk socker
  • 4 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader Rör smör och socker vitt och poröst. Rör ner ägget. Sikta ner alla de torra ingredienserna och tillsätt sist mjölken. Rör varsamt smeten slät. Klä en långpanna ca 30*40 cm, med bakpapper och bre ut smeten jämnt. Lägg äggvitorna till marängen i en absolut ren bunke. Vispa vitorna med ren visp till ett fast vitt skum. Tillsätt därefter sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Bre ut maräng smeten jämnt över tårtbotten och strö över de hackade pistagemandlarna. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Smält den mörka och ljus chokladen var för sig i varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa äggulorna och sockret ljust och poröst. Vispa därefter grädden. Tillsätt hälften av äggsmeten i den ljusa chokladen och rör samman till en slätt mousse. Gör därefter på samma sätt med den mörka chokladen Dela den kalla tårtbotten tvärs över i 3 längder så att du får 3 bottnar.
    2. Bre ut den mörka moussen på den understa botten. Lägg på mellan botten och bre ut den ljusa moussen ovanpå. Täck sist med den översta botten. Sikta över lite kakao. Ställ tårtan i kylskåpskallt ca 1 tim så att moussen stelnar.
    3. Tips! Tårtan är godast dagsfärsk eftersom marängen sedan förlorar lite av sim sprödhet. Det går också bra att frysa tårtan direkt efter att den lagts samman . Ta ut den ca 30 min före servering och ställ den kylskåpskallt.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben