Goda saffransflätor

Väldigt goda och lättbakade lusseflätor. Ingen jäsning behövs. Blir 2 flätor eller en stor krans.

Ingredienser

  • Deg
  • 2,5 dl mjölk
  • 100 g smält smör
  • 50 g jäst
  • Ca 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl socker
  • 2 paket saffran
  • Fyllning
  • 1 dl mald mandel eller nötter
  • 2 dl socker
  • 150 g smält smör
  • Instruktioner

    1. Deg: Smula jästen i degbunken. Smält smöret och häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, häll det över jästen så den löser sig. Blanda i ägg, socker, vaniljsocker och saffran. Tillsätt mjölet. Arbeta till en smidig deg.
    2. Fyllning: Smält smöret och blanda i socker och den malda mandeln/nötterna. Ställ kallt några minuter.
    3. Dela degen i två lika delar (flätor) eller ha den som den är (stor krans). Kavla till en rektangulär platta och bred fyllningen på, rulla ihop och klipp jack i mitten och vik flikarna åt höger/vänster.
    4. Lägg dem på bakplåt och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker eller flagad mandel. Man kan även garnera flätorna med russin.
    5. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter på undre falsen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben