Serverar: 25-30 portioner
Ett gammalt recept jag fått av min mamma. Jobbiga att göra men GODA! Du måste ha ett Gorånjärn.
Ingredienser
4 hg smör eller margarin
4 hg strösocker
6 äggulor
2,5 dl vispgrädde
8 hg vetemjöl
16 kardemummakärnor
Instruktioner
- Rör smör och socker pösigt. Ha i gulorna under kraftig vispning. Grädden vispas hårt och nedröres försiktigt. Tillsätt därefter mjölet och den stötta kardemumman. Spara eventuellt lite mjöl till utkavlingen.
- Låt degen stå kallt över natten. Kavla ut tunnt och skär till efter mall. Låt plattorna ligga mellen smörpapper i kylen tills de gräddas gyllenbruna. Beräkna ca två timmar till gräddningen i gorånjärn ovanpå spisen(medelvarm platta).
Kommentarer (3)
Kul med ett annat recept på dessa ovanliga kakor. Min farmor gjorde dessa när jag var liten o nu har jag äntligen fått tag på ett järn att baka dessa i. Ska prova ditt recept med!
Vad roligt att du hade receptet! Min mormor brukade göra dom till jul och jag har längtat efter dom länge! Tack så mycket! Mvh Linda
Jag antar att det är de platta sedelliknande Gorån du menar. Bilden visar ju rullrån i förgrunden.