Hon som skrivit receptet har fått det från Gotland därav namnet. Pizzan är verkligen smaskig.
Ingredienser
Deg
25 g jäst
11/2 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
2 msk olja
31/2 dl vetemjöl
Fyllning
500 g köttfärs
2-3 hackade gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
Smör till stekning
3 krm salt
2 krm peppar
2 tsk oregano
2 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk rosmarin
3 msk tomatpuré
3 msk chilisås (av ketchuptyp)
5-6 msk vatten
Hyvlade ostskivor (200 g)
4-6 skivade tomater
4 msk kapris
Instruktioner
- Smula sönder jästen i en bunke. Häll i ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olja och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt c:a 11/2 timme.
- Kavla ut degen direkt på smord bakplåt och forma till en stor rund eller rektangulär kaka.
- Fyllning:
Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i söndersmulad köttfärs, lök och vitlök. Krydda. Låt alltsammans bli väl genombrynt.
- Tillsätt tomatpuré och chilisås. Späd röran med vatten. Låt småputtra på ej för stark värme c:a 10 minuter. Rör om så att det inte fastnar.
- Bred ut köttfärsröran på den ogräddade pizzakakan. Täck med hyvlad ost och skurna tomater. Strö över kapris.
- Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.
Kommentarer (0)