Gotlandspizza

Serverar: 6 portioner

Hon som skrivit receptet har fått det från Gotland därav namnet. Pizzan är verkligen smaskig.

Ingredienser

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 11/2 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 31/2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 500 g köttfärs
  • 2-3 hackade gula lökar
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • Smör till stekning
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 tsk rosmarin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk chilisås (av ketchuptyp)
  • 5-6 msk vatten
  • Hyvlade ostskivor (200 g)
  • 4-6 skivade tomater
  • 4 msk kapris
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olja och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt c:a 11/2 timme.
    2. Kavla ut degen direkt på smord bakplåt och forma till en stor rund eller rektangulär kaka.
    3. Fyllning: Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i söndersmulad köttfärs, lök och vitlök. Krydda. Låt alltsammans bli väl genombrynt.
    4. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Späd röran med vatten. Låt småputtra på ej för stark värme c:a 10 minuter. Rör om så att det inte fastnar.
    5. Bred ut köttfärsröran på den ogräddade pizzakakan. Täck med hyvlad ost och skurna tomater. Strö över kapris.
    6. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben