De här ljuvliga bröden doftar och smakar av gräslök. Ät dem gärna nygräddade med bara smör som smälter.
Ingredienser
1 knippa gräslök
8 dl havregryn
1 l mjölk
175 g smör
75 g jäst
1 tsk salt
½ dl socker
2 l mjöl
Instruktioner
- Ugn 225°.
- Skär gräslöken smått. Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar i en degbunke.
- Tärna matfettet och värm till 37°. Rör ner grynblandningen. Smula ner jästen och blanda i. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
- Knåda i resten av mjölet. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka.
- Nagga med gaffel, lägg på smord plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Grädda kakorna i ugnen i ca 10 minuter.
Låt kallna under bakduk.
Kommentarer (0)