Vem kan motstå doften av nybakt bröd? Inte jag i alla fall.
Ingredienser
5 dl mjölk
2 ½ dl havregryn
150 g smör
75 g jäst
½ dl socker
½ msk salt
Ca 5 hg vetemjöl special gärna bakvete
Instruktioner
- Ca 20 tekakor.
- Blanda mjölk och havregryn och låt det stå några timmar.
Smält matfettet, häll i mjölkblandningen och värm till 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och kavla ut till en centimeter tjock kaka och ta ut rundlar ca 10 cm i diameter. Lägg kakorna på plåt med bakpapper, nagga och låt dem jäsa i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter på 250 grader. Låt kallna på galler under bakduk.
Kommentarer (3)
Hur mycket mjölk?
Tyvärr så hade jag glömt att att med mjölken, men det skall vara 5 dl. Hoppas att dom blir bra. Jag redigerar receptet på en gång
Dessa Gräsmarksbröd har jag bakat under många år, helt suveräna. Jag brukar låta havregrynen svälla i mjölken under natten, men det kanske inte har någon betydelse. Baka dom!!!