Grahamnsgifflar

Suveränt goda och lite dekorerande på frukostbordet till helgen.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37°C
  • 50 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk finstött koriander
  • 400 g (1 pkt) AXA Grahamsgryn
  • ca 500 g (8 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • Instruktioner

    Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt matfett, sirap, salt, krydda, grahamsgryn och 7 dl vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt ev mer mjöl, men degen bör vara ganska lös, då grynen kan svälla lite. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla eller platta ut varje del till en rund kaka. Rulla ihop den och böj till en giffel. Lägg gifflarna på smord plåt och låt dem jäsa, ca 40 minuter. Pensla dem med kallt vatten. Gör ev några snitt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C, 20-25 minuter. Låt gifflarna svalna på galler under bakduk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben